Ukratko o nama…

Hrvatsko obrtničko radničko kulturno-umjetničko društvo (HORKUD) "Golub" Bjelovar, osnovali su 1887. godine bjelovarski obrtnici. Kroničari navode da je svrha Društva bila obrazovati svoje članstvo, podupirati ih u slučaju bolesti te učiti pjevanje, tamburanje i čitanje poučnih knjiga i časopisa. Ovo Društvo je jedno od najstarijih KUD-ova u Hrvatskoj. U studenom 2012. g. je svečanim koncertom pod pokroviteljstvom Predsjednika RH obilježeno 125 godina postojanja društva.

Društvo djeluje kroz sekcije:

- mješoviti pjevački zbor,

- folklorni ansambl,

- tamburaški orkestar,

- tamburaški sastav,

- dječji folklor

- tradicijsko tekstilno rukotvorstvo

Najistaknutija sekcija Društva je mješoviti pjevački zbor koji je u svom dugogodišnjem postojanju održao niz zapaženih koncerata diljem Hrvatske te u Slovačkoj, Austriji, Švicarskoj, Italiji, Mađarskoj i Njemačkoj. Posebno dragi nastupi bili su u Zagrebačkoj i Đakovačkoj katedrali. Na poziv organizatora zbor je2004. g. sudjelovao na međunarodnom natjecanju zborova Fiera della Musica (Azzano Decimo), a više je puta predstavljao Bjelovarsko-bilogorsku županiju na Susretima hrvatskih pjevačkih zborova (Rijeka, Novi Vinodolski, Novigrad-Cittanova). Na 38. Susretu hrvatskih pjevačkih zborova2005. g. mješoviti pjevački zbor dobio je brončanu, a 2007.g. srebrnu plaketu Hrvatskog sabora kulture.

Društvo je dobilo niz priznanja grada Bjelovara i BBŽ. Gotovo da nema društvenog događanja, a da na njemu ne sudjeluje HORKUD "Golub".


Predsjednik Društva: Hrvoje Pokos

Počasni predsjednici: Stanko Pleško i Božidar Horvat

Dopredsjednici: Sandra Kovačević, Daria Kos i Alen Požgaj

Tajnica: Martina Laklija


19.2.12

Nastup na 8. pčelarskom sajmu u Gudovcu






Iako je bila snježna mećava, članovi mješovitog pjevačkog zbora okupili su se u Gudovcu 4. veljače 2012. kako bi himnom "Lijepa naša domovno" obilježili otvorenje 8. pčelarskog sajma. Dok se čekao dolazak visokih uzvanika, malo nas je zatekao prijedlog organizatora da otpjevamo neku prigodnu pjesmu za pčelare-proizvođače meda. Možda bismo trebali za slijedeći pčelarski sajam uvježbati onu iz crtića "Pčelica Maja"?