Ukratko o nama…

Hrvatsko obrtničko radničko kulturno-umjetničko društvo (HORKUD) "Golub" Bjelovar, osnovali su 1887. godine bjelovarski obrtnici. Kroničari navode da je svrha Društva bila obrazovati svoje članstvo, podupirati ih u slučaju bolesti te učiti pjevanje, tamburanje i čitanje poučnih knjiga i časopisa. Ovo Društvo je jedno od najstarijih KUD-ova u Hrvatskoj. U studenom 2012. g. je svečanim koncertom pod pokroviteljstvom Predsjednika RH obilježeno 125 godina postojanja društva.

Društvo djeluje kroz sekcije:

- mješoviti pjevački zbor,

- folklorni ansambl,

- tamburaški orkestar,

- tamburaški sastav,

- dječji folklor

- tradicijsko tekstilno rukotvorstvo

Najistaknutija sekcija Društva je mješoviti pjevački zbor koji je u svom dugogodišnjem postojanju održao niz zapaženih koncerata diljem Hrvatske te u Slovačkoj, Austriji, Švicarskoj, Italiji, Mađarskoj i Njemačkoj. Posebno dragi nastupi bili su u Zagrebačkoj i Đakovačkoj katedrali. Na poziv organizatora zbor je2004. g. sudjelovao na međunarodnom natjecanju zborova Fiera della Musica (Azzano Decimo), a više je puta predstavljao Bjelovarsko-bilogorsku županiju na Susretima hrvatskih pjevačkih zborova (Rijeka, Novi Vinodolski, Novigrad-Cittanova). Na 38. Susretu hrvatskih pjevačkih zborova2005. g. mješoviti pjevački zbor dobio je brončanu, a 2007.g. srebrnu plaketu Hrvatskog sabora kulture.

Društvo je dobilo niz priznanja grada Bjelovara i BBŽ. Gotovo da nema društvenog događanja, a da na njemu ne sudjeluje HORKUD "Golub".


Predsjednik Društva: Hrvoje Pokos

Počasni predsjednici: Stanko Pleško i Božidar Horvat

Dopredsjednici: Sandra Kovačević, Daria Kos i Alen Požgaj

Tajnica: Martina Laklija


2.7.12

Gostovanje u Puntu, otok Krk

Tamburaši prije nastupa (snimljeno pred Hostelom)

Polazak na nastup u centar Punta

Nastup folkloraša na kružnoj pozornici u centru Punta

Nastup tamburaša pod vodstvom Gorana Kukolja

Zbor pred oltarom u crkvi Sv. Roka, Punat

Uživanje u ljepotama mora i sunca...




Zbor, tamburaši i folklor nastupali su na otvorenoj pozornici u centru Punta na otoku Krku u subotu, 30. lipnja u 21:00 sati pred mnogobrojnom publikom, uglavnom turistima koji su se našli na odmoru u tom lijepom malom mjestu na južnom dijelu otoka. U nedjelju, 1. srpnja u 10:30 sati zbor je pjevao "Pučku misu" Š.Marovića u crkvi Sv. Roka. Ostalo vrijeme provodilo se na plažama uz kupanje po izuzetno toplom i sunčanom vremenu!


Više fotografija:  http://bit.ly/MP94zj


Evo i novih fotografija nastupa HORKUD-a "Golub" u Puntu na otoku Krku (snimao Šket): 


http://goo.gl/OBdG8