Ukratko o nama…

Hrvatsko obrtničko radničko kulturno-umjetničko društvo (HORKUD) "Golub" Bjelovar, osnovali su 1887. godine bjelovarski obrtnici. Kroničari navode da je svrha Društva bila obrazovati svoje članstvo, podupirati ih u slučaju bolesti te učiti pjevanje, tamburanje i čitanje poučnih knjiga i časopisa. Ovo Društvo je jedno od najstarijih KUD-ova u Hrvatskoj. U studenom 2012. g. je svečanim koncertom pod pokroviteljstvom Predsjednika RH obilježeno 125 godina postojanja društva.

Društvo djeluje kroz sekcije:

- mješoviti pjevački zbor,

- folklorni ansambl,

- tamburaški orkestar,

- tamburaški sastav,

- dječji folklor

- tradicijsko tekstilno rukotvorstvo

Najistaknutija sekcija Društva je mješoviti pjevački zbor koji je u svom dugogodišnjem postojanju održao niz zapaženih koncerata diljem Hrvatske te u Slovačkoj, Austriji, Švicarskoj, Italiji, Mađarskoj i Njemačkoj. Posebno dragi nastupi bili su u Zagrebačkoj i Đakovačkoj katedrali. Na poziv organizatora zbor je2004. g. sudjelovao na međunarodnom natjecanju zborova Fiera della Musica (Azzano Decimo), a više je puta predstavljao Bjelovarsko-bilogorsku županiju na Susretima hrvatskih pjevačkih zborova (Rijeka, Novi Vinodolski, Novigrad-Cittanova). Na 38. Susretu hrvatskih pjevačkih zborova2005. g. mješoviti pjevački zbor dobio je brončanu, a 2007.g. srebrnu plaketu Hrvatskog sabora kulture.

Društvo je dobilo niz priznanja grada Bjelovara i BBŽ. Gotovo da nema društvenog događanja, a da na njemu ne sudjeluje HORKUD "Golub".


Predsjednik Društva: Hrvoje Pokos

Počasni predsjednici: Stanko Pleško i Božidar Horvat

Dopredsjednici: Sandra Kovačević, Daria Kos i Alen Požgaj

Tajnica: Martina Laklija


30.9.12

Nastup MPZ na Dan Grada Bjelovara: Barutana i dvorište Gradske uprave

 Na Barutani...

...i u dvorištu Gradske uprave!

Na spomen području Barutana održana je komemoracija poginulim hrvatskim braniteljima u subotu, 29. rujna u 16:30 sati, na Dan Grada Bjelovara. Tom je prilikom zbor otpjevao himnu RH, odmah potom "Oj talasi" (Ivan Trnski i Fran Lhotka) a nakon polaganja vijenaca i komemoracije MPZ je otpjevao "Živjela hrvatska". U 18 sati je zbor nastupio na pozornici u dvorištu Gradske uprave gdje je otpjevao "Tiridondu", "Zelenu naranču" i "Živjela hrvatska".

Fotografije možete vidjeti ovdje: http://goo.gl/SnYo8

27.9.12

MPZ na promociji knjige Sanitetska služba 105. brigade HV

 Pripreme članova zbora za izlazak na pozornicu

Uzvanici i gosti na promociji

Naslovnica knjige

U četvrtak, 27. rujna 2012. godine u Velikoj dvorani hotela „Central“ održana je promocija knjige „Sanitetska služba 105. brigade Hrvatske vojske (1991.-1995.)", autora Dubravka Habek, Stjepana Grabovac, Darka Košć, Nenada Majcan i Vladimira Ferenčak. MPZ HORKUD-a "Golub" intonirao je himnu i "Živjela Hrvatska".

18.9.12

Uređenje dvorane MPZ-a

 U tijeku je obnova stolarije-brušenje i bojanje...

...a u to vrijeme probe zbora održavaju se
u prostorijama "Češke obeci" u Bjelovaru.

8.9.12

Kusonje: Komemoracija za poginule bjelovarske branitelje - nastup zbora






Kusonje, 08.09.2012.
Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća pred kapelom Male Gospe popodne je u Kusonjama, nedaleko Pakraca, obilježena 21. obljetnica pogibije 20 hrvatskih branitelja, pripadnika A satnije Zbora narodne garde iz Bjelovara te 19. obljetnica pogibije trojice hrvatskih branitelja iz Bjelovara.
Zbor HORKUD-a "Golub" je otpjevao himnu RH i "Živila Hrvatska" ("Glasna jasna") te sudjelovao na misi zadušnici koju je u kapeli Male Gospe služio mons. Antun Škvorčević, požeški biskup.

Više fotografija: http://goo.gl/GByHe

5.9.12

Četiri ljetna dana u Novom Vinodolskom




Četiri ljetna dana u Novom Vinodolskom (27-30.09.12.) sa smještajem u dječjem odmaralištu Grada Bjelovara, prošla su u kupanju, zabavi pjesmi i zvucima tambura, danju, na plažama, otočićima i terasama odmarališta do ranih jutarnjih sati...

Fotografije: http://goo.gl/6HJ9G

Video (Youtube): http://www.youtube.com/watch?v=xEQnu6qfGj4