Ukratko o nama…

Hrvatsko obrtničko radničko kulturno-umjetničko društvo (HORKUD) "Golub" Bjelovar, osnovali su 1887. godine bjelovarski obrtnici. Kroničari navode da je svrha Društva bila obrazovati svoje članstvo, podupirati ih u slučaju bolesti te učiti pjevanje, tamburanje i čitanje poučnih knjiga i časopisa. Ovo Društvo je jedno od najstarijih KUD-ova u Hrvatskoj. U studenom 2012. g. je svečanim koncertom pod pokroviteljstvom Predsjednika RH obilježeno 125 godina postojanja društva.

Društvo djeluje kroz sekcije:

- mješoviti pjevački zbor,

- folklorni ansambl,

- tamburaški orkestar,

- tamburaški sastav,

- dječji folklor

- tradicijsko tekstilno rukotvorstvo

Najistaknutija sekcija Društva je mješoviti pjevački zbor koji je u svom dugogodišnjem postojanju održao niz zapaženih koncerata diljem Hrvatske te u Slovačkoj, Austriji, Švicarskoj, Italiji, Mađarskoj i Njemačkoj. Posebno dragi nastupi bili su u Zagrebačkoj i Đakovačkoj katedrali. Na poziv organizatora zbor je2004. g. sudjelovao na međunarodnom natjecanju zborova Fiera della Musica (Azzano Decimo), a više je puta predstavljao Bjelovarsko-bilogorsku županiju na Susretima hrvatskih pjevačkih zborova (Rijeka, Novi Vinodolski, Novigrad-Cittanova). Na 38. Susretu hrvatskih pjevačkih zborova2005. g. mješoviti pjevački zbor dobio je brončanu, a 2007.g. srebrnu plaketu Hrvatskog sabora kulture.

Društvo je dobilo niz priznanja grada Bjelovara i BBŽ. Gotovo da nema društvenog događanja, a da na njemu ne sudjeluje HORKUD "Golub".


Predsjednik Društva: Hrvoje Pokos

Počasni predsjednici: Stanko Pleško i Božidar Horvat

Dopredsjednici: Sandra Kovačević, Daria Kos i Alen Požgaj

Tajnica: Martina Laklija


25.5.13

Zbor na otvorenju plesnog turnira




Zbor HORKUD-a "Golub" nastupio je izvedbom tri pjesme na otvorenju HŠPS bodovnog turnira u standardnim i latinsko-američkim plesovima, 25. svibnja u sportskoj  dvorani novog srednjoškolskog centra u Bjelovaru, nakon nastupa klape "Bjelovar".

20.5.13

Nastup povodom dana sestrinstva u Domu kulture

Hrvoje Pokos, v.d. pomoćnika ravnatelja Opće bolnice Bjelovar
 i dopredsjednik HORKUD-a Golub
Zbor je 20. svibnja 2013. nastupio na svečanosti povodom dana sestrinstva u Domu kulture u Bjelovaru, uz izvedbu pjesama "Tiridonda", "Zelena naranča" i "Ljubav se ne trži".

18.5.13

Koncert Društva u Domu Kulture "Pjesmom i plesom brežuljkastim krajem"




U subotu 18. svibnja sve su skupine Društva održale zajednički koncert pod nazivom "Pjesmom i plesom brežuljkastim krajem". Uz pjesme i plesove sjeverozapadne Hrvatske, tema koncerta su bili jurjevski običaji i medičarski obrt koji se nalaze na UNESCO-voj reprezentativnoj listi nematerijalne kulturne baštine čovječanstva zaštićenih nematerijalnih kulturnih dobara Hrvatske. Dodijeljena je plaketa počasnog predsjednika dugogodišnjem golubašu Stanku Plešku a predstavljen je i treći album arhivske građe koju je brižno prikupljala gđa Blanka Marušić. Nakon toga uslijedilo je tradicionalno "druženje" golubaša...

4.5.13

Akcija "Kupujmo hrvatsko" i "Vrijedne ruke" u Bjelovaru

Nastup mladih tamburašica i tamburaša Društva ispred "Croatia osiguranja" na Korzu
Na otvorenju akcije HGK "Kupujmo hrvatsko" i "Vrijedne ruke" u Bjelovaru nastupili su i tamburaši našega Društva. Već od 8:30 do otvorenja akcije u 9 sati tamburice Golubaša odzvanjale su centrom grada Bjelovara. 


Folkloraši se nažalost nisu uspjeli sakupiti za ovaj nastup iako je to bilo unaprijed dogovoreno. Ipak je bilo malo plesa (vidi sliku dolje).
Ipak se i zaplesalo...




Milan Novaković iz "Štefanjskih zvona" savjetuje mlade tamburaše kako treba ugoditi instrumente... 
...dobro, a sada slijedeća tambura...

1.5.13

Prvosvibanjski izlet u Bednju i Trakošćan



Zbor HORKUD-a "Golub" je prvoga svibnja održao nastup u Bednji i posjetio dvorac Trakošćan u Hrvatskom zagorju. Bila je to ujedno prilika za pokazati nove žute majice Društva. Lijepo proveden Praznik rada!